Deze tricks helpen jou bij het programmeren

Programmeur zijn, omvat een zeer veelbelovende carrière. Het is een baan boordevol uitdagingen en met uitdagende puzzels waarvan je ’s nachts zelfs kan wakker liggen. Als ook jij zo een fervente programmeur bent, dan wil je natuurlijk dat je werk goed gedaan wordt. Het is al jaren een feit dat programmeurs onmisbaar zijn in onze wereld. Dat zal de komende jaren niet veranderen, want onze technologie staat ook niet stil. Elk bedrijf moet bijblijven en heel wat mensen bedenken erg leuke en interessante dingen om te maken en te implementeren in onze moderne wereld. De vraag naar programmeurs van elk niveau zal nog vele jaren blijvend zijn. Om een zeer goede programmeur te worden, te zijn en te blijven, kan je rekening houden met enkele tips uit dit artikel!

Wees mee met de tijd

Een eerste tip die we jou kunnen meegeven, is dat je mee moet zijn met je tijd. Heel wat programmeurs doen dit niet. De technologie evolueert in een bijzonder snel tempo en dat moet je ook doen als ontwikkelaar. Heel wat ontwikkelaars zijn van het principe dat ze dezelfde technieken blijven gebruiken als diegene die ze jaren geleden hebben geleerd. Dat is een foute ingesteldheid. Als je steeds opnieuw dezelfde code en hetzelfde concept jaar na jaar herhaalt, zal je zelfs na 10 jaar werk geen betere programmeur zijn geworden. Wanneer je echter blijft studeren of je kennis blijft uitbreiden, kunnen je vaardigheden en je kennis omtrent een programmeertaal alleen maar vergroten en steeds opnieuw beter worden. Het spreekt voor zich dat je meer ervaring opdoet als je meer oefent of werkt, maar deze ervaring is veel waardevoller als je ze uitbreidt met meer kennis. Je verdiepen in meer studies, zal je kennis een boost geven. Probeer je wel steeds te beperken tot één of slechts enkele talen. Kies vervolgens een thema en verdiep je hier steeds meer in. Het zal je een positieve evolutie geven in je carrière als programmeur. Als je wel veel ervaring hebt, maar weinig uitgebreide kennis, kan dit anderzijds een puinhoop veroorzaken. Dat is iets wat je uiteraard niet wilt.

Denk goed na voordat je start met programmeren

Als je werkt als programmeur, moet je goed nadenken over wat je programmeert. Enkel ontwikkelen mag niet 100% datgene zijn wat je doet als werk. Werk daarom altijd stap voor stap. Leg eventueel een papier naast je computer en teken daarop uit wat je gaat ontwikkelen en wat de stappen zijn. Misschien kan je het zelfs overzichtelijk in een tabel gieten, op een figuur tekenen of als grafiek. Vaak is iets grafisch voorstellen beter dan puur tekst. Een vorm van visualisatie is nooit slecht om al je ideeën op uit te werken. Als je goed weet wat je gaat ontwikkelen, wat de stappen zijn en bepaalde specificaties, weet je precies wat je wilt maken. Dit is veel effectiever dan gewoon starten en kijken waar je eindigt. Als je gewoon start met programmeren, zonder er bij na te denken, zal je heel de tijd wijzigingen aanbrengen aan je code. Dit zal erg verwarrend zijn.

Splits je code op in verschillende kleine delen

Een andere tip die we jou kunnen meegeven, is om je code op te splitsen in kleinere delen. Zeker als je denkt dat het niet gaat lukken, of dat het zeer ingewikkeld is, mag je niet panikeren. Je code opsplitsen in kleinere delen is veel handiger en overzichtelijker.

Lees ook: welke console is het beste voor jou?

Vorig bericht

Welke console is het best voor jou?

Volgend bericht

Tips om jouw webshop een boost te geven