Je ziet het steeds meer, medewerkers die een training volgen met VR Training. Grote bedrijven hebben al een tijdje de voordelen gemerkt op het gebied van virtual reality. Machines hoeven niet meer voor trainingsdoeleinden worden ingezet, en het wordt een stuk veiliger. Je hebt immers alleen een bril en handvatten nodig.
Voordelen aan het gebruik
Voor bedrijven scheelt het een hoop gedoe met het organiseren van een trainingsdag. Er is maar 2,5 bij 2,5 meter ruimte nodig om een duidelijk overzicht te krijgen van de machines en omgeving waar de werknemer mee moet kunnen werken.
De trainingsmethode met virtual reality kreeg direct veel aandacht bij werkgevers. Al was het in het begin alleen interessant voor grotere organisaties, omdat er een best flink prijskaartje aan de trainingen hing. Er worden nu pakketten aangeboden waar ook kleine en middelgrote bedrijven gebruik van kunnen maken. Het fijne aan deze methode, is dat de werknemers trainingen kunnen volgen en tegelijkertijd kunnen uitwisselen wat hun ervaringen zijn. Tevens wordt ook alle data opgeslagen, waardoor verbeterpunten ook meetbaar zijn voor in de toekomst. Zo weet de werknemer en werkgever waar ze aan toe zijn en kan daar in de toekomst aan gewerkt worden.
Het fijne aan deze methode van trainen is dat de werknemers veel inzicht krijgen met wat ze te maken krijgen. Omdat mensen vaak op een kleine afdeling van een bedrijf werken, is er vaak geen idee wat er allemaal kan gebeuren bij een fout op jouw afdeling. Met de virtual reality trainingen kunnen deze gevolgen ook worden nagebootst, zodat er gezien wordt wat er gebeurt als een machine bijvoorbeeld niet goed is ingesteld.
Verschillende branches
Niet alleen bedrijven met machines maken tegenwoordig gebruik van VR training. Ook politiemedewerkers en medewerkers in de gezondheidszorg maken hier gebruik van. Zo trainen politiemedewerkers hoe je drugslaboratoria leert herkennen en ondermijnen. Dit is een voorbeeld van een situatie die in de werkelijkheid moeilijk of onveilig is om na te bootsen bij een training, maar in virtual reality kan er eindeloos en op een leuke manier geoefend worden. Door de nieuwste ontwikkelingen kan er op een realistische manier een ervaring ervaren worden.
Binnen de gezondheidszorg is er met ervaren fysiotherapeuten een game ontwikkeld, waarbij patiënten oefeningen moesten doen in de virtuele werkelijkheid. Ondertussen dat dit gevraagd wordt loopt alles in de game door en wordt dit een echte unieke ervaring.
Niet alleen voor bedrijven
Niet alleen bedrijven maken nu nog gebruik voor unieke doeleinden. Zo kennen we natuurlijk allemaal de hoge eenzaamheid onder de ouderen boven de 75 jaar. Er is met deze gedachte een game ontwikkeld die de vitaliteit een boost moet geven.
Het lastige aan dit project is dat de ouderen weinig tot geen ervaring hebben met digitale tools. Het moest dus nog een stapje gebruiksvriendelijker zijn dan voor mensen die al jaren digitale tools gebruiken in het dagelijks leven. Net zoals dat jongeren een spel spelen om heel even geprikkeld te worden, is dat voor ouderen een enorme uitkomst. Er worden in de games oude foto’s ingeladen die worden opgestuurd en deze worden tijdens het spelen van de game ingeladen, wat het nog persoonlijker maakt. Ook is er de mogelijkheid om op de tv te zappen naar televisieprogramma’s die vroeger werden uitgezonden. Naast dat het een unieke ervaring is voor de doelgroep, heeft het ook enorm goede onderzoeksresultaten opgeleverd.