Wat is WordPress?

Er bestaan verschillende mogelijkheden voor het maken van een website. Een van die mogelijkheden is het gebruik van een CMS, of voluit contentmanagementsysteem. Met dergelijke CMS kan je online op een zeer gemakkelijke manier een website maken en beheren. De meest gebruikte CMS is WordPress. Dit komt onder andere door de gebruiksvriendelijkheid ervan. Andere voorbeelden van CMS systemen zijn Joomla en Drupal.

WordPress is voor iedereen toegankelijk

Wat een groot voordeel is, is dat WordPress voor iedereen toegankelijk is. Je kan het gratis downloaden en installeren op je hosting. Wel bestaan er betalende opties die je kan toevoegen aan WordPress, zoals thema’s die betalend zijn voor een professionele website, of plugins waarmee je wat extra zaken aan je website kan toevoegen. WordPress is open-source. Dit betekent dat iedereen het kan gebruiken en aanpassen zonder dat hiervoor betaald moet worden.

Het gemakkelijk beheren van een website

Met WordPress kan je een website gemakkelijk beheren. Je kan bijvoorbeeld tekst schrijven en opmaken op een vergelijkbare manier als in MS Word. Dat betekent dus dat je niets hoeft te kennen van programmeren als je in WordPress werkt.

Soorten websites om te maken in WordPress

In WordPress kan je alle soorten websites maken. Gewone blogs zijn mogelijk, maar ook webshops, pagina’s met calculators, formulieren, zakelijke websites, persoonlijke websites, forums, portfolio’s, enzovoort. Deze CMS is op die manier uitgebreid dat niets onmogelijk is.

WordPress.org of WordPress.com?

Misschien heb je al eens gezocht naar WordPress en ben je op een .org en een .com gestoten. In dit geval zal je je de vraag stellen wat het verschil is tussen beide.

WordPress.org

Op WordPress.org kan je de laatste WordPress versie downloaden en vervolgens installeren op je hostingpakket. Dit is helemaal gratis. Aangezien je het pakket installeert op je eigen hosting, is de website ook voor de volle 100% van jou. Bovendien heb je een enorme flexibiliteit en heel wat mogelijkheden voor het uitbreiden van je website, die tot in het oneindige gaan.

WordPress.com

Op WordPress.com kan je een account aanmaken en je website online maken, zonder dat je deze moet downloaden en installeren. Echter is WordPress.com gemaakt met het doel om winst te maken. Je moet dit dus betalen. Ook ben je wat beperkter in hetgeen je maakt. Het is gemakkelijk om te gebruiken, maar toch heb je minder mogelijkheden dan wanneer je WordPress op je eigen hosting installeert en gebruikt.

Je hosting en je domeinnaam

Als het de eerste keer is dat je een eigen website wilt, of een website voor je bedrijf, zal je de termen hosting en domeinnaam misschien niet goed kennen. Een domeinnaam is de URL naar je website, bij deze website is dat: digiwebsite.nl. Dit is echter alleen maar een domeinnaam. Je hebt nog ruimte nodig om je website op te zetten. Dat doe je met hosting. Via webhosting krijg je een bepaalde ruimte toegewezen, die je kan gebruiken om WordPress op te installeren. De webhosting die je gebruikt, wordt dan aan je domeinnaam gekoppeld. Als dit gebeurd is, staat je website online en kan deze bekeken worden door internetgebruikers.

Lees ook: nuttige tips voor je webshop.

Vorig bericht

YouTube gebruiken als marketingstrategie

Volgend bericht

Het juiste design kiezen voor je webshop