Welke producten helpen tegen geluidsoverlast?

Kletsen mensen in een bus of trein, voorbij scheurende auto’s en luidruchtige buren die net iets te vaak een woordenwisseling hebben. Het zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Geluidsoverlast is een serieus probleem dat steeds vaker de kop opsteekt en het kan zelfs schadelijk zijn voor zowel het gehoor als de gezondheid! Daarom is het ook belangrijk om jezelf hiertegen te beschermen, maar hoe doe je dat? Met een geweldig product!

Is er sprake van geluidsoverlast of geluidshinder

Voordat we vertellen welke producten je kunt gebruiken om geluidsoverlast de kop in te drukken, is het misschien goed om het verschil uit te leggen tussen geluidsoverlast en geluidshinder. Geluidsoverlast is iets dat langdurig duurt en waarbij het geluid boven een bepaald aantal decibel komt. Geluidshinder iets dat heel kort duurt en dat meestal na een paar seconde weer verdwijnt. Zoals de ronkende motor die door de straat rijdt. Om het verschil tussen geluidsoverlast en geluidshinder te kunnen bepalen moeten er metingen worden verricht en daar schakel je een erkende specialist voor in. 

Gericht advies van specialisten

De metingen laten verrichten is niet het enige waar je een specialist voor inschakelt, want zij kunnen je eventueel ook adviseren in hoe je geluidsoverlast kunt bestrijden. Je kunt natuurlijk altijd een goed gesprek aangaan met degene die de geluidsoverlast veroorzaakt en tot een oplossing komen, maar je kunt nog veel meer doen. Zoals het goed isoleren van het huis, het dragen van oordopjes of producten gebruiken die de geluidsoverlast kunnen camoufleren. 

Structureel geluidsoverlast veroorzaken is niet toegestaan

Zelf stappen ondernemen om geen last van geluidsoverlast te hebben is één ding, maar iemand die structureel geluidsoverlast veroorzaakt is aansprakelijk voor eventuele gehoorbeschadigingen en gezondheidsklachten die bij diegene die er last van heeft ontstaan. Het is volgens de wet niet toegestaan dat geluidsoverlast wordt veroorzaakt. In sommige wooncomplexen gelden ook strikte regels aangaande geluidsoverlast. Je mag in een appartement best wel een keer de boormachine tegen de muur zetten, maar dan wel op gespecificeerde momenten. Wanneer iemand zich daar niet aan houdt kunnen buren een formele klacht indienen bij een woningbouw of de verhuurder. 

Welke producten helpen tegen geluidsoverlast?

Er zijn genoeg producten die je kunnen helpen in de strijd tegen geluidsoverlast. Een geluidsmeter kan je bijvoorbeeld helpen bij het meten van het geluid en hoeveel decibel het geluid is. Bij een bepaalde waarde kun je spreken over geluidsoverlast en kun je gericht actie ondernemen. Door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met de overtreder of met een wijkagent of een verhuurder. Het is cruciaal dat geluidsoverlast bewezen kan worden voordat een woningbouw, verhuurder of een rechter actie kan ondernemen. Daarnaast kun je ook kiezen om een headset met Active Noise Cancelling te gebruiken. Deze headsets kunnen namelijk storende omgevingsgeluiden filteren en bij structureel geluidsoverlast zou je deze headsets dus kunnen gebruiken bij televisie kijken, gamen en thuiswerken. In het openbaar vervoer worden veelvuldig Active Noise Cancelling headsets en hoofdtelefoons gedragen zodat de gebruikers ongestoord kunnen genieten van hun muziek, films en series en niet gestoord worden door het gebrabbel van hun medereizigers.

Vorig bericht

Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

Volgend bericht

Waar moet je op letten bij Kanban software?