Wat is een VPS server?

Wat is een VPS-server? Met de opkomst van cloud computing en virtualisatie, zijn enkele van de meest gewilde hostingoplossingen VPS-servers (of Virtual Private Servers). Het laat je je server opsplitsen in verschillende virtuele servers met allemaal hun eigen besturingssystemen en verwerkingskracht. Elk van deze VPS-instanties heeft zijn eigen IP-adres en opslagruimte, terwijl andere bronnen zoals processortijd, RAM en harde schijfruimte worden gedeeld met andere gebruikers op dezelfde server.

De basis van een VPS

De opgesplitste virtuele servers waar we het zojuist over hadden, kunnen vervolgens als losse diensten worden verkocht. De eigenaar van elke virtuele server kan zijn besturingssysteem zo instellen dat het werkt zoals hij wil en het vervolgens verbinden met een internetverbinding alsof het een normale computer is.

Gebruikers kunnen bijna elk besturingssysteem kunnen installeren dat ze willen, inclusief verschillende versies van Microsoft Windows, Linux en BSD. De gebruiker heeft dan volledige controle over zijn virtual private server en kan zijn eigen firewall opzetten of deze configureren als een VPN-host als hij dat wil.

Deze volledige controle is wat virtual private servers onderscheidt van andere hostingdiensten; gebruikers hebben root-toegang om alles met hun virtuele machine te doen dat ze op een fysieke computer zouden kunnen doen. Hoewel deze diensten misschien duurder zijn dan webhosting, krijg je er meer functionaliteit voor terug.

De voordelen van het gebruik van een VPS

• Voor wat het je bied, is het vrij goedkoop. VPS-hosting kost aanzienlijk minder dan shared hosting of dedicated servers, maar het biedt je voldoende middelen voor de meeste gevallen. En voor veel kleinere bedrijven zullen de kosten een belangrijke beslissende factor zijn.

• Het biedt meer controle over je server en zijn omgeving. Zoals hierboven al genoemd is, ben je bij shared hosting totaal afhankelijk van je host. Maar met een VPS kun je je eigen IP-adres configureren (waardoor je direct toegang hebt tot gebruikers), een SSL-certificaat instellen, je eigen beveiligingsprotocollen instellen en alle software installeren en uitvoeren die je wilt – niet alleen wat standaard is toegestaan.

• Je hebt meer bandbreedte en opslagruimte dan de gedeelde abonnementen bieden en het zal nooit verdwijnen, zelfs niet als je besluit te stoppen met betalen!

• Het is stabieler. Met shared hosting zijn je bronnen verspreid over vele andere websites. Als je een site met veel verkeer hebt, kunnen je bronnen vastlopen. Maar met een VPS kunt je al die bronnen aan slechts één website besteden. En zelfs als je meerdere sites vanaf je server runt, is de kans groot dat ze allemaal stabieler zijn dan wat je zou ervaren op shared hosting, op voorwaarde dat ze niet te veel bronnen in beslag nemen en er geen DDoS-aanval plaatsvindt op elders in je netwerk.

• Het biedt efficiëntie. In vergelijking met het hosten van je eigen infrastructuur op speciale hardware (meestal via zoiets als een onderneming of dedicated server), merken veel bedrijven dat het implementeren van hun workloads in een cloudomgeving de prestaties, betrouwbaarheid en uptime daadwerkelijk verbetert, en de totale kosten verlaagt. Minder kosten is iets waar uiteindelijk de meeste naar streven, toch?

Vorig bericht

Hier moet je rekening mee houden wanneer je een website laat maken!

Volgend bericht

Ondersteuning bij de ICT van jouw bedrijf