Veelvoorkomende computerproblemen die je vaak zelf kunt oplossen

man met computerprobleem

Computers hebben zich in de afgelopen jaren onmisbaar gemaakt. In ons dagelijks leven hebben we er allemaal wel mee te maken. We gebruiken ze voor werk, communicatie, entertainment en nog veel meer. Helaas worden we soms geconfronteerd met frustrerende computerproblemen waarvan we in eerste instantie misschien niet zo goed weten wat we er nou precies mee moeten. Gelukkig zijn veel van deze problemen gemakkelijk op te lossen, zonder de computerhulp van een professional. We vertellen je graag meer!

Traagheid en prestatieproblemen

Een veelvoorkomend en ook irritant probleem is een trage computer. Dit kan veroorzaakt worden door overmatig gebruik van systeembronnen, te veel geïnstalleerde programma’s, malware of een volle harde schijf. Om dit probleem aan te pakken, kun je beginnen met het verwijderen van ongebruikte programma’s, het uitvoeren van een antivirus-controle en het defragmenteren van je harde schijf.

Problemen met het internet

Als je problemen ondervindt met je internetverbinding, controleer dan eerst of alle kabels correct zijn aangesloten. Start je router opnieuw op en zorg ervoor dat je wifi-wachtwoord correct is ingevoerd. Als het probleem aanhoudt, kun je de netwerkadapter opnieuw instellen of contact opnemen met je internetprovider. Vaak kan deze op afstand zien wat er aan de hand is en je er doorheen loodsen.

Blue screen of death (BSOD)

De beruchte “Blue Screen of Death” kan veroorzaakt worden door hardware- of softwareproblemen. Zorg ervoor dat je alle recent geïnstalleerde stuurprogramma’s en software bijwerkt. Als het probleem aanhoudt, kan het nodig zijn om een diagnoseprogramma uit te voeren om defecte hardware te identificeren. Werkt het echt allemaal niet meer, dan kan computer reparatie door een professional een optie zijn. Je weet dan tenminste zeker dat je er alles aan hebt gedaan om het weer werkend te krijgen.

Vastlopen van programma’s

Als een programma niet reageert of vastloopt, kun je proberen het te sluiten via Taakbeheer. Druk op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen, selecteer het vastgelopen programma en klik op ‘Taak beëindigen’. Als het probleem zich herhaaldelijk voordoet, controleer dan of het programma up-to-date is en of het compatibel is met je besturingssysteem.

Virus- en malware-infecties

Malware kan je computer vertragen, persoonlijke gegevens stelen en andere schadelijke activiteiten uitvoeren. Zorg ervoor dat je een betrouwbare antivirussoftware hebt geïnstalleerd en regelmatig updates uitvoert. Voer scans uit op verdachte bestanden en vermijd het downloaden van software of bestanden van onbekende bronnen.

Problemen met externe apparaten

Als je externe apparaten zoals printers, toetsenborden of muizen niet goed functioneren, controleer dan of ze correct zijn aangesloten en ingeschakeld. Zorg ervoor dat je de juiste stuurprogramma’s hebt geïnstalleerd. Als het probleem aanhoudt, probeer dan de apparaten op een andere computer om te zien of het probleem specifiek is voor jouw computer.

Onverwacht herstarten en opstartproblemen

Als je computer onverwachts herstart zonder enige waarschuwing, kan dit te wijten zijn aan oververhitting, defecte hardware of problemen met stuurprogramma’s. Controleer of je computer voldoende ventilatie heeft en dat alle ventilatieopeningen vrij zijn van stof. Zorg ervoor dat je de nieuwste stuurprogramma’s hebt geïnstalleerd en voer eventueel een hardwaretest uit. Als je computer niet wil opstarten, controleer dan eerst of alle kabels goed zijn aangesloten en of de voeding werkt. Controleer of je harde schijf correct is geconfigureerd in het BIOS en probeer eventueel het besturingssysteem opnieuw te installeren.

 

Vorig bericht

De voordelen van een sim only abonnement

Volgend bericht

Boost je productiviteit en creativiteit met de HP Z2 Workstation