Hoe werkt een GPS?

gps

Een GPS, of voluit een Global Positioning System, is een navigatiesysteem dat wereldwijd gebruikt wordt. Het is een radionavigatiesysteem dat gevormd werd uit een samenstelling van 24 satellieten en de grondstations ervan. Deze technologie wordt vooral beheerd en gefinancierd door het DOD (Department of Defense, of het Amerikaanse ministerie van defensie). Oorspronkelijk werd het systeem ontworpen voor de operatie van Amerikaanse militairen. Echter wordt het momenteel voor allerlei zaken gebruikt en dat wereldwijd. Het kan zelfs gratis gebruikt worden.

Uitzoeken waar zich iets bevindt

Met een GPS tracking kan je uitzoeken waar zich iets bevindt. Het kan gebruikt worden op een mobiel toestel, in een auto, of in nog andere plaatsen. Het kan zowel vast als draagbaar worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar aan een auto waarin de GPS vast is geïnstalleerd, maar er bestaan ook draagbare GPS toestellen die je kan gebruiken.

Informatie verstrekken over een locatie

Een GPS geeft informatie weer over een bepaalde locatie. Het kan bijvoorbeeld een route weergeven, maar ook zijn er systemen die een persoon of een voertuig kunnen volgen. Dergelijke volgsystemen worden vaak geplaatst in bestelwagens van bedrijven, om de voortgang ervan te volgen. Het kan zelfs gebruikt worden door ouders die hun kind willen volgen. De mogelijkheden zijn zeer divers en kunnen voor zowel persoonlijk, als voor zakelijk gebruik kunnen worden aangeschaft.

GNSS netwerk

Het GNSS netwerk wordt gebruikt door een GPS volgsysteem. Het bestaat uit satellieten die microgolfsignalen gebruiken. Ze kunnen informatie doorgeven zoals: tijd, snelheid, locatie en richting. Het kan realtime gebruikt worden, maar ook kan het bepaalde historische gegevens omtrent navigatie doorgeven. De posities worden berekend in driedimensionale weergaven, via 4 GPS satellietsignalen. Er zijn 27 GPS satellieten die in een baan rond de aarde draaien. Daarvan zijn er 24 operationeel en 3 extra ingelegd, voor het geval er een op non actief valt. Ze bewegen elke 12 uur rond de aarde en ze verzenden radiosignalen vanuit de ruimte, dewelke de GPS ontvangt.

Volgstations over de wereld

De besturing van de GPS gebeurt via diverse volgstations die wereldwijd geïnstalleerd zijn. Het zijn meetstations die de signalen van de GPS satellieten volgen.

Trilateratie

De werking gebeurt via trilateratie, een wiskundig begrip. Het bestaat in 2 categorieën, 2D en 3D trilateratie. Het is een vrij eenvoudige berekening waarbij de GPS ontvanger de locatie moet traceren via minstens 3 satellieten die zich boven de plaats bevinden. Ook moet het de afstand tussen de plaats van de ruimtevoertuigen kennen.

Actieve en passieve tracking

De werking van een GPS volgsysteem kan op verschillende manieren gebeuren. Er kan actieve tracking gebeuren. In dit geval worden de gegevens naar een database gestuurd binnen de GPS eenheid. Het is ook bekend als het realtime GPS systeem, omdat de gegevens altijd realtime verzonden worden. Ook kan er passieve tracking gebeuren. Hierbij worden de gegevens in het GPS systeem zelf opgeslagen. Bij passieve tracking kunnen bepaalde gegevens opgeslagen worden op een geheugenkaart, of in het interne geheugen. In bepaalde gevallen kunnen de gegevens ook naar het internet verzonden worden. Dit gebeurt wel eens bij een analyse die bijvoorbeeld voor een reis nodig is.

Lees ook: draadloze communicatietechnologieën.

Vorig bericht

Draadloze communicatie technologieën

Volgend bericht

Cloud Computing