Draadloze communicatie technologieën

In ons dagelijkse leven speelt draadloze communicatie een belangrijke rol. Het is een onderdeel geworden van ons leven en van onze activiteiten. Als er gegevens van de ene naar de andere plaatst worden overgebracht op een draadloze manier, wordt dit draadloze communicatie genoemd. Het betekent dat je geen draad nodig hebt om aan gegevensuitwisseling te doen. De afstand kan zeer divers zijn. Er kunnen draadloze gegevens uitgewisseld worden tussen slechts enkele meters, maar ook tussen duizenden kilometers. Echter bestaan er verschillende soorten van signalen die gebruikt worden bij de draadloze overdracht van gegevens. Enkele voorbeelden van elektromagnetische signalen die gebruikt worden, zijn: infrarood licht, radiofrequentie overdracht, microgolven, en andere.

Radiofrequentie overdracht

De radiofrequentie overdracht is een soort van elektromagnetische transmissie die bij draadloze communicatie gebruikt wordt. Ze worden gemakkelijker gegenereerd. Een draadloze overdracht via radiofrequentie bevat 2 zeer grote voordelen. De eerste is dat de signalen door objecten kunnen gaan en de tweede is dat ze zeer lange afstanden kunnen afleggen. De communicatie via radiofrequentie is afhankelijk van enkele factoren, waaronder: de kwaliteit van de ontvanger, de hoogte van de antennes, de grootte van de antennes, de golflengte en het zendvermogen. Wel kent radiofrequentie ook enkele nadelen. Onder andere hun afhankelijkheid van een frequentie kan een nadeel betekenen. Ook beschikken ze over een lage bandbreedte voor datatransmissie.

Infrarood licht

De overdracht via infrarood kan gezien worden als een elektromagnetische straling. De golflengten zijn langer dan zichtbaar licht. Een groot verschil met radiofrequentie overdracht, is dat ze gebruikt worden voor korte afstanden. Ook gaan ze niet door vaste objecten, zoals dit bij radiofrequentie wel het geval is. Een mooi voorbeeld van een apparaat dat via infrarood licht werkt, is een afstandsbediening.

Microgolven

Ook microgolven kunnen gebruikt worden bij draadloze communicatie. Ze zijn gekend voor de communicatie over een lange afstand en ze zijn niet zo duur als andere mogelijkheden. Wel zijn er enkele nadelen verbonden aan microgolven, zoals: de werking is verstoord bij slecht weer, ze zijn afhankelijk van de frequentie en de golven gaan niet door gebouwen.

Soorten van draadloze communicatietechnologieën

In draadloze communicatietechnologieën bestaan er verschillende soorten. Ze zijn afhankelijk van het gegevensbereik, de gebruikte apparaten en de communicatieafstand. Enkele voorbeelden van verschillende soorten draadloze communicatietechnologieën zijn: radarcommunicatie, mobiele communicatie, radio uitzendingen, televisie uitzendingen, WiFi, Bluetooth, GPS, enzovoort.

Radio communicatie

Radio verstuurt geluid via radiogolven door de lucht. Deze beschikt over een zender dewelke gegevens naar een antenne verstuurt via radiosignalen. Radio uitzendingen gebeuren via satellieten en een FM kabel. Deze gaan over lange afstanden.

Mobiele communicatie

Tegenwoordig kan mobiele communicatie gebeuren via 4G systemen. Ze kunnen zeer hoge snelheden bereiken, dewelke ongeveer overeenstemmen met DSL.

Communicatie via satelliet

Satellieten worden wereldwijd zeer veel gebruikt. Het is dus een draadloze technologie die zeer belangrijk is en ze wordt voor heel wat zaken gebruikt. Met satellieten hebben gebruikers de mogelijkheid om over de hele wereld verbonden te zijn. Ze hebben een uitzendfunctie die zeer krachtig is.

Draadloze communicatie is veel meer dan alleen maar WiFi. Wij hebben er enkele van opgesomd, maar er bestaan nog andere mogelijkheden dan bovenstaande.

Lees ook: welke verschillen zijn er in programmeertalen?

Vorig bericht

Welke verschillen zijn er in programmeertalen?

Volgend bericht

Hoe werkt een GPS?