De cloud, er wordt de laatste jaren nogal wat over gezegd en geschreven. Echter weet niet iedereen wat cloud computing precies inhoudt en of het wel veilig is. Wat is de cloud nu precies? Hoe ziet het er uit? Wanneer zijn we in de cloud? Ben ik niet mee als ik niet in de cloud zit? Het zijn vragen die wel eens opduiken, zeker nu de term overal voorkomt.
Gegevens opslaan in de cloud
Je hebt er misschien ook al eens van gehoord, dat we gegevens gaan opslaan in de cloud. Hoe gebeurt dat precies? En ben ik mijn bestanden dan niet gemakkelijk kwijt? Het is eigenlijk niet meer of niet minder dan je gegevens opslaan op het internet, in plaats van het op je harde schijf op te slaan. Als je bijvoorbeeld een bestand opslaat in de cloud, dan ga je het dus opslaan op een plek op internet. Nadien kan je het weer gaan openen in de cloud, dus via internet en je kan er vervolgens in werken via de cloud, dus via internet. Je gaat dus bestanden opslaan, openen, delen, bewerken, enzovoort, via internet.
De cloud is een wolk
Mensen herkennen een cloud aan een wolk. De cloud wordt dan ook vaak voorgesteld als een wolk. Van oorsprong is dit een gezwollen wolk die verbindingen en informatie accepteert, terwijl ze aan het zweven is.
De cloud tegenover lokaal
Als je in een cloud werkt, werk je dus nooit lokaal. Lokale opslag gebeurt via een harde schijf, maar dat is niet wat er gebeurt met de cloud. Een cloud bevindt zich niet op je computer zelf, maar op het internet. Cloud computing gaat dus niet over opslag op je harde schijf, of over opslag op je eigen computer. Ook al is cloud computer iets van deze tijd, toch zijn er nog altijd mensen die beweren dat lokaal werken nog steeds beter is dan via de cloud. Al deelt niet iedereen diezelfde mening. Echter zijn veel mensen gehecht aan dingen, en ook aan gebruiken. Ze denken dat het beter is om lokaal te werken, omdat de computerindustrie al decennia lang op deze manier werkt.
Werken via internet
Niet alleen kan je bestanden opslaan in de cloud, dus via internet, maar ook kan je programma’s openen via de cloud. Dat betekent dus dat je ook je programma’s niet meer via de computer opent, maar via internet. Echter hoef je beide niet te doen. Je kiest er natuurlijk zelf voor of je jouw bestanden op het internet opslaat en of je jouw programma’s al dan niet via internet opent. Cloud computing wordt ook vaak gebruikt bij bedrijven, of tussen verschillende personen. Je hebt hierbij de mogelijkheid dat je in een bestand kan werken waarin ook een andere persoon dingen kan bewerken. Of je hebt de mogelijkheid dat je jouw bestand kan delen met anderen. Cloud computer is aan heel wat voordelen verbonden. Voor thuisgebruik zijn heel wat mogelijkheden bekend, zoals: OneDrive van Microsoft, Apple iCloud en Google Drive. Dergelijke cloud mogelijkheden kunnen ook gebruikt worden op tablets en smartphones. Dat betekent dus dat je hetzelfde bestand kan openen vanaf je computer, maar ook vanaf je tablet en smartphone!
Lees ook: hoe werkt een GPS?