Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

Bitcoin is een cryptocurrency die opnieuw het debat in de financiële wereld heeft geopend, nadat de waarde ervan een all-time high bereikte. Leer er meer over.

Nadat de bitcoin begin 2021 een all-time record bereikte met een waarde van meer dan 33.000 euro, veel meer dan in 2017, heeft hij opnieuw het debat geopend in de financiële wereld, waar hij voor velen al wordt beschouwd als digitaal goud, terwijl anderen zeggen dat het gebruik ervan een zeer riskante gok zou zijn, vooral nu we worden geconfronteerd met de pandemie die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

Bitcoin wordt momenteel verhandeld op ongeveer €42.000. Hoewel de vraag omhoog is geschoten en daarmee de prijs, zijn er verschillende mensen die niet precies weten wat deze cryptocurrencies zijn die werken op basis van een blockchain en die op verschillende platforms kunnen worden gebruikt.

Als je een van hen bent, maak je dan geen zorgen, want hieronder zullen wij in detail beschrijven wat je erover moet weten. Kijk hier eens naar!

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency die wordt gebruikt als betaalsysteem zonder dat er een centrale bank aan te pas komt; dat wil zeggen dat je transacties kunt uitvoeren zonder tussenpersonen. In tegenstelling tot het traditionele geld, dat door regeringen wordt uitgegeven naar gelang van de economische omstandigheden of het monetaire beleid, is deze digitale munt sinds haar ontstaan vastgelegd op een limiet van 21 miljoen.

De traditionele rekeneenheid heet bitcoin en wordt gebruikt om waarden te verantwoorden en over te dragen. Elke bitcoin bestaat uit 100 miljoen “satoshis”, wat de minimale rekeneenheid is. Een ander voordeel is dat het niet nodig is een hele bitcoin te kopen, aangezien fracties van deze munteenheid kunnen worden gekocht.

Het gebruikt een proof-of-work-systeem om dubbele uitgaven en vervalsing te voorkomen (zodat dezelfde bitcoin niet meerdere keren wordt uitgegeven of willekeurig wordt aangemaakt).

Hoe is Bitcoin tot stand gekomen?

Bitcoin is in 2008 bedacht door een anoniem persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Deze persoon werkte samen met andere vrijwillige ontwikkelaars aan de broncode van de referentie applicatie tot december 2010, toen hij besloot zijn publieke activiteit te beëindigen.

Tussen 2010 en 2011 ontstonden er uitwisselingsplatforms die de verkoop van bitcoins met lokaal geld via bankoverschrijvingen vergemakkelijkten. Toen kwamen er betaling gateways die handelaren de mogelijkheid boden bitcoin betalingen te aanvaarden en de waarde van de verkoop in lokale valuta rechtstreeks op hun bankrekening te storten. Op deze manier begon deze cryptocurrency uit te groeien tot wat het nu is.

Hoe werkt Bitcoin?

Transacties met bitcoins worden meestal gedaan via een soort platform dat “Bitcoin wallet” wordt genoemd. Indien het om immateriële activa gaat, worden zij voorgesteld in de vorm van computerprogramma’s, en indien het om materiële activa gaat, in de vorm van elektronische toestellen. Bitcoins kunnen worden gebruikt om anoniem goederen te kopen; dat wil zeggen dat elke transactie wordt geregistreerd in een openbaar register, zodat de namen van kopers en verkopers nooit worden onthuld, alleen hun Bitcoin-portefeuilles. Evenzo is de handel in bitcoin erg praktisch, omdat je internationale betalingen kunt doen, aangezien deze cryptocurrencies niet gebonden zijn aan een land of onderworpen zijn aan regelgeving. Bitcoin en lokale valuta worden meestal gewisseld via online platforms, persoonlijke ontmoetingen en gespecialiseerde geldautomaten. Er zijn ook allerlei platforms die het inwisselen van Bitcoin tegen andere cryptocurrencies vergemakkelijken, waaronder valuta’s met een stabiele prijs die stablecoins worden genoemd.

Bitcoin wallet, hoe werkt het?

Bitcoins worden opgeslagen in een “digitale portemonnee”, die werkt als een virtuele bankrekening, die bestaat in de cloud of op de computer van de gebruiker. Er zijn drie manieren om bitcoin kopen: Sluit een directe deal met iemand die bitcoins heeft: Om deze digitale valuta te kunnen kopen, moet je een virtuele portemonnee hebben, die gratis te verkrijgen is via verschillende webpagina’s of applicaties op het internet. Zodra de verkoper het geld heeft ontvangen, zal hij de valuta overmaken. Als je bitcoins wilt overmaken, heeft je een wachtwoord nodig.

Uitwisselingsplatform: Hiermee kunt je bitcoins kopen of verkopen met verschillende valuta’s.

Een product of dienst leveren in ruil voor valuta: Net als in het eerste geval moet je een virtuele portemonnee hebben.

Wat moet je weten voordat je bitcoins koopt?

Experts zeggen dat als je koopt als investering, het belangrijk is om te overwegen dat bitcoin historisch gezien weliswaar super winstgevend is geweest, maar ook volatiel is.

Dit betekent dat als je koopt, je het beste kunt investeren voor de lange termijn, koop alleen als je denkt dat je het geld morgen niet nodig zult hebben. Een redelijke termijn is ten minste 2 jaar. Deskundigen merken ook op dat het, net als bij elke investering, belangrijk is niet al jouw geld in een enkel actief te investeren, laat staan een hypotheek op jouw huis te nemen om bitcoins te kopen. Koop een bedrag dat voor je redelijk is, maar tegelijkertijd niet te klein, want bitcoin heeft bewezen zeer winstgevend te zijn. Men moet zich bewust zijn van de volatiliteit van de markt en zich bewust zijn van wat hij met cryptocurrencies wil doen. Als men dus geld wil verdienen, moet men zich wat meer verdiepen in technische analyse en het nieuws in de gaten houden.

Alternatieven voor Bitcoin

Bitcoin is ongetwijfeld de bekendste cryptocurrency, waarschijnlijk omdat het de eerste was die op de markt kwam. Het is vandaag echter niet de enige optie. In feite zijn er momenteel meer dan 300 digitale munteenheden. Natuurlijk concurreren ze niet allemaal om Bitcoin. Vanwege hun potentieel en volume zijn de belangrijkste tot nu toe:

Litecoin: Het ontstond in 2011 en had als doel het type bouwstenen te verbeteren om transacties te versnellen, dus het mijnbouw algoritme is anders.

Ethereum: Het heeft een grote boost gehad en kan de Bitcoin inhalen. Transacties met deze optie duren slechts 15 seconden. Voor mijnwerkers neemt de mijnbouw beloning niet af met de tijd en kan worden gemijnd vanaf een normale computer.

Vorig bericht

Dedicated server: wat is het en wat zijn de belangrijkste voordelen

Volgend bericht

Welke producten helpen tegen geluidsoverlast?