Je bent op zoek naar een geschikt CMS voor je website of webshop? Maar welk systeem past bij jouw online ambities? In dit artikel beschrijven wij de vijf beste content management systemen (CMS) van dit moment.
Zo draaien vandaag de dag meer dan 64 miljoen actieve websites op het populaire open source systeem WordPress. WordPress is een content management systeem (CMS). Met een CMS kunnen gebruikers websites (laten) bouwen en hun inhoud beheren zonder website-elementen helemaal opnieuw te hoeven coderen.
Er bestaan tussen de duizend en tweeduizend content management systemen en het aantal groeit nog steeds. Maar welk systeem is het meest geschikt voor jouw nieuwe website? We hebben de vijf beste platformen op een rijtje gezet. Maar voordat we een overzicht van de vijf beste website platformen geven, leggen we eerst uit wat een CMS is.
Wat is een CMS?
Een CMS is een software platform waar een gebruiker een website onderhoud. Denk hierbij onder andere aan het toevoegen van tekst en foto’s, het creëren van pagina’ en het aanpassen van het menu. Met een CMS kunnen gebruikers zich dus concentreren op de front-end van het bouwen van websites. Over de back-end van de website, de plek waar het software gedeelte zich bevindt en geschreven door programmeurs, hoef je je dus geen zorgen te maken. Dit betekent dat een goed gebouwde CMS zeer gebruiksvriendelijk is en je geen expert hoeft te zijn in een programmeertaal.
Soorten content management systemen
Open-source CMS
Een online gemeenschap van ontwikkelaars onderhoudt de software. Externe ontwikkelaars hebben toegang tot de broncode en kunnen de functionaliteiten van de software ontwikkelen en verbeteren.
Cloud CMS
Een vooraf gebouwd systeem dat toegankelijk is zonder hardware of software te hoeven downloaden. Gebruikers kunnen webcontent veilig via de cloud beheren en gemakkelijk toegankelijk maken vanaf meerdere apparaten.
Eigen CMS
Wordt geleverd met licentiekosten omdat het het juridische eigendom is van een bedrijf, organisatie of persoon die het heeft gemaakt. De kosten kunnen een eenmalige eerste betaling, een maandelijkse of een jaarlijkse abonnementsvorm.
Hoe we de beste vijf CMS’en geselecteerd hebben
Een goed CMS is geoptimaliseerd voor haar doelgroep. Onze keuze van de tien beste CMS-platforms is daarom gebaseerd op de mate waaraan het systeem is gebouwd aan de behoeften van verschillende gebruikers.
Houd bij het zoeken naar het beste platform rekening met:
- Kosten ‒ controleer of de kosten van het platform passen bij jouw budget.
- Schaalbaarheid ‒ onderzoek of plug-ins kunnen helpen als je website groeit
- Gebruiksgemak ‒ kies een CMS dat het fijnst voor je werkt
- De vijf beste content management systemen
Dit zijn de 5 beste en meest populaire CMS-opties en hun functies:
1. WordPress
Meer dan 42% van alle websites gebruikt WordPress en is daarmee het populairste CMS-platform ter wereld. WordPress is een open-source platform dat bekend staat om zijn flexibiliteit en schaalbaarheid. Bovendien zorgen meer dan 58.000 WordPress-plug-ins bij het maken van elk type site.
Voordelen WordPress
- Flexibele kosten afhankelijk van individuele behoefte en budget
- Eenvoudig aan te passen met uitgebreide keuze uit thema’s en plug-ins
- Veel online documentatie en tutorials
- Zeer grote keuze uit WordPress experts zowel freelance als internetbureaus
Nadelen WordPress
- WordPress plug-ins en thema’s zijn niet altijd betrouwbaar
- Persoonlijke klantenservice ontbreekt
- Website laad soms traag in vanwege combinaties van bepaalde plugins of thema’s
WordPress werkt voor gebruikers op ieder niveau. Van een eenvoudige blog tot een complexe site. Een bekende multinational met een WordPress site is de Walt Disney Company. Om de gratis WordPress-software te gebruiken,heb je webhosting en een domeinnaam nodig. Sommige hostingbedrijven bieden beide in één pakket, zoals Hostnet of Godaddy.
2. Joomla
Joomla is een open-source CMS. Meer dan 2% van alle websites draait op Joomla. In vergelijking met andere CMS-platforms biedt Joomla standaard meer functionaliteiten, zoals de meertalige functies. Het installeren kan echter een uitdaging zijn als niet-technische gebruiker. Joomla is het meest geschikt voor professionele websites die door meerdere mensen worden beheerd.
Voordelen Joomla
- Beheer efficiënt een site met honderden subpagina’s.
- Meer standaard functionaliteiten dan andere systemen
- Gebruik 2-factor authenticatie om inbraken te voorkomen.
- Maak banners met Joomla extensie voor Google Ads en Facebook
- Standaard in meer dan 70 talen beschikbaar
Nadelen Joomla
- Vooral in het begin is het wat moeilijker in gebruiksgemak
- Gebrek aan compatibiliteit tussen verschillende modules, extensies en plug-ins
3. Drupal
De flexibele Drupal architectuur is ontworpen voor professionele webontwikkelaars. Het ondersteunt verschillende digitale platforms. In vergelijking met Joomla en WordPress optimaliseert Drupal de ingebouwde functies voor betere prestaties en beveiliging.
Voordelen Drupal
- Betere bescherming tegen hacks
- Ingebouwde modules helpen om de functionaliteit van een site uit te breiden
- Relatief weinig Drupal experts ten opzichte van WordPress of andere platformen
Nadelen Drupal
- Vereist kennis van PHP , CSS en HTML
- Upgraden naar een nieuwe versie is vaak tijdrovend
Drupal is een prima CMS-platform voor gevorderde gebruikers met veel technische kennis om grootschalige en complexe sites te maken. De officiële website van de stad Los Angeles gebruikt bijvoorbeeld Drupal om updates en informatie over de stad te geven.
4. Magento
Magento is een van de beste eCommerce-platforms op de markt. Dit CMS-software richt zich op beveiliging, SEO en maatwerk. Omdat het geschikt is voor grotere online winkels, is het platform krachtig genoeg om een groot aantal producten en bestellingen te bevatten.
Voordelen Magento
- Voor grote en middelgrote webshops
- Beheer meerdere winkels op verschillende locaties
- CMS heeft verschillende talen en valuta
- Content management systeem reageert op mobiele apparaten
Nadelen Magento
- Ingewikkelde eerste installatie
- Het aanpassen van het ontwerp en het aanbieden van producten is tijdrovend
- Magento experts hanteren doorgaans een hoger uurtarief
- Hosting kosten zijn bovengemiddeld
De drie verschillende versies van Magento beïnvloeden de kosten om het platform te gebruiken. Het Magento Open Source- platform is gratis, maar vereist een webhostingprovider en een aangepast domein.
5. Prestashop
Prestashop is een ander populair CMS-platform voor kleine tot middelgrote e-commerce bedrijven. De actieve community en brede reeks functies maken het een zeer flexibel online winkelbeheerplatform. De uitgebreide interface helpt ook om producten gemakkelijk in te voeren en te controleren.
Voordelen Prestashop
- Uitstekend voor kleine tot middelgrote webshops
- Toegang tot gebruiksvriendelijke eCommerce-functies
- Geschikt voor gebruikers van alle vaardigheidsniveaus
- Ideaal om een professionele online winkel te creëren
- Er is een ruime keuze aan thema’s en modules voor maatwerk
Nadelen Prestashop
- Gebrek aan schaalbaarheid om uit te groeien tot een grotere eCommerce-winkel
- Vertrouwt op extensies en plug-ins, wat kostbaar kan zijn